söndag 13 februari 2011

Barnvävstol blir bandvävstol



Här kommer ett tips för dig som saknar en bandvävstol men som har en liten barnvävstol av allra enklaste modell. Och har du ingen finns de för några tior på loppisar och Myrorna. Faktum är att de funkar som en bandgrind och du kan väva alla typer av band. På bilden har jag vävt med ett ullgarn som jag färgade själv men som blev en aning brokigt när det stickades med. Men i den lilla vävstolen lägger sig färgerna i ränder. Det här smala bandet vävs med endast 7 trådar och får betraktas som inslagsrips om man ska beskriva tekniken. Min lilla vävstol har solvplatta som liknar en bandgrind men de kan se lite olika ut. Oftast är bara tuskaft möjligt men det går att plocka in mönster som man gör i en bandgrind.

Så här gjorde jag när jag drog på väven i barnvävstolen:
Först varpade jag genom att linda garn mellan 2 dörrhandtag utan skäl. Sen förde jag över varpen på bakre käppen och tog ett ordentligt tag om varpen. Varpen rullades på varpbommen till det var ca ! meter varp kvar. Eftersom min vävstol har en solvplatta så gjorde jag en liten skedkrok av ett gem med en liten krok längst ut som gick genom hålen i grinden. Varptrådarna drog en och en genom plattan, varannan genom skåra, var annan genom hål från bak till fram. med samma lilla krok drogs trådarna genom bommen. Det är så få trådar så det tar inte så lång tid. Varpen knöts sedan fram till rämre käppen och efter några inslag är väven platt.

4 kommentarer:

  1. En sån har vi haft. Man skulle ju kunna göra jäkligt snygga skoband i den :-)

    SvaraRadera
  2. Ja mkt beror på vilket garn man använder. Väven på bilden är en provväv för knäband till luckbyxor. Dom är knäkorta och därför behövs ett band för att knyta fast strumporna man har till

    SvaraRadera
  3. nice Ulf! Although, I must say that when I saw the words Barn and vävstol together I thought of the american barn looms of many years ago, big looms built as part of the barn. I am thinking of doing something similar in my attic. A very wide loom built using the construction that exists. Maybe someday.

    SvaraRadera
  4. Hi Lars! Barn=child/-ren, one "barn", many "barn"
    These small looms are used by children when the larn to weaw.
    I have never heard of those big barn looms by is sounds intresting. There is a way of weawing a weft twice as wide as the weft in the loom, one layer under the first layer. And you only need 4 harnesses. With the same "binding" you can weaw a round weft and make duffelbags. I right a descrition if you are intressded. And if you build the big loom in the attic you absolutly must send me a picture.

    SvaraRadera