lördag 12 februari 2011

Sländor




De här sländorna är sländor man kan köpa på olika sidor på nätet. Den som är helt rak är svensktillverkad och utvecklades av Wålstedts i Dala-Floda. Fördelen med den sländan är att du kan trä en spole direkt på tenen och spinna direkt på spolen. Den andra har jag fårr av kmpisar som köpt den över disk hos Aschford i Nya Zealand. Men den finns att beställa hos återförsäljare. Just nu är det min favorit eftersom den spinner väldigt tunna garner.





De här sländorna har jag ritat själv och sedan är de svarvade av en svarvare i Wadköping i Örebro. Jag ritade några skisser och sen tolkade han skisserna när han svarvade. De är väldigt vackra men tyvärr lite tunga. Garnerna blir kraftiga för att den ospunna ullen ska kunna bära tyngden av sländan.


För er som undrar hur Törnrosa kunde sticka sig på en slända så är svaret att sländorna såg annorlunda ut. Istället för att ha en metallkrok så var tenen helt rak och man tvinnade garnet längst ut på tenen. De gamla långrockarna hade samma teknik. I historieböckerna framstår spinnrocken som vinnare över långrocken. I själva verket levde båda i samförstånd så länge man spann hemma. Långrocken fick ett uppsving när bomullen blev vanligare i början på 1800-talet eftersom långrocken inte sträcker de korta bomullsfibrerna utan bara tvinnar dem. Under den tidiga textilindustrin då garn handspanns för att vävas användes också långrockarna eftersom det är lättare att spinna stora mängder garn med långrock jämfört med spinnrock.

2 kommentarer:

  1. Håller på att klura ut nån fiffig lösning på slända men det är svårt att hålla vikten runt 35 gram (om man vill ha det så) Jag förstår att man helst vill ha så bra fart som möjligt, chansen att variera hastighet ökar ju då. Man kan ju alltid snurra lite lättare om man vill ha ned farten... Hade aldrig hört talas om långrock förut. Mycket informativt

    SvaraRadera
  2. Fast egentligen krävs det bara en yyerts liten tyngd för att hålla sländan rak när den snurrar och omkretsen på tyngden är egentligen inte avgörande för funktionen. Sen är det egentliga problemet när man spinner på slända att man får det överspunnet, dvs för många varv per meter. Det brukar rätta till sig när man tvinnar ihop 2 trådar men sländspunnet 1-trådigt garn är svårt att sticka med pgs att det tvinnar ihop sig

    SvaraRadera