fredag 10 september 2010

Vadmalsstampning i Skrekarhyttan













Första helgen i september hade vi vår årliga stamhelg i Skrekarhyttan. Fint sensommarväder och lagomt mycket forl. Jag stampade mitt ylletyg som jag vävde i våras.

4 kommentarer:

  1. Fint! Vad krävs för att man ska få stampa tyg i vadmalsstampen? Vore jättekul att prova

    /Mikael

    SvaraRadera
  2. Hej Mikael! Ån så länge är det nog gratis men eftersom intresset ökar finns planer att ta en liten avgift. Du behöver ett tunnt ylletyg i 100% ull och väver du inte själv så finns ostampad vadmal att köpa hos ullkraft i Bjurholm, www.ullkraft.se / eller .com. Du behöver minst en meter och det måste vara bredare är 80 cm. Tyget på bilden var 110 cm innan det las i stampen. Och stampen är igång 1;a helgen i september och det krävs minst 4 timmar i stampen, helst längre. Mitt tyg stampades nog 8 timmar

    läs mer på www.ulflarsson.se
    Mvh Ulf

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret Ulf, har kontaktat ullkraft. Men det är alltså endast en gång per år då som man kan nyttja stampen?

    MvH
    /Mikael

    SvaraRadera
  4. Ja om man inte är ett större sällskap som en vävförening t.ex. Som privatperson med kanske 1-6 m tyg kan man komma till stampen och stampa det men man måste först ta kontakt med oss som arbetar med stampen. För att stamphoarna ska bli fulla krävs väldigt mycket tyg annars slår stockarna sönde hoarna och det går inte att laga. Kollade lite på din sida och om du vill ha vadmal som stampades på historiskt riktigt sätt så bör du vara medveten om att stampen drivs inte med vatten längre utan drivs med en elmotor.

    SvaraRadera